Discussion about this post

User's avatar
Kaya's avatar

Heel herkenbaar. Twee jaar terug had ik een gesprek met twee mannelijke familieleden. Ik had een mail naar mijn leidinggevenden gestuurd nav het gebrekkige beleid tegen grensoverschrijdend gedrag. Ik wilde met mijn familie bespreken hoe zij hier mee om gaan, zeker de mannen, en of zij er iets van zeggen (op de werkvloer). Voordat we aan dat gesprek uberhaupt toekwamen, kreeg ik van hen waarschuwingen over mijn tone of voice in de mail, omdat het te belerend over zou kunnen komen en het toch mijn bazen waren. Ik moest uiteindelijk huilen. Zij snapten het niet. “Ze probeerden me alleen maar te helpen”. Ze zeiden het niet, maar ik voelde dat ze vonden dat ik overdreven reageerde. Ik vond de woorden niet om te vertellen wat me zo raakte, maar het is dit membraam. De vervreemding. Ik voelde me zo eenzaam. Op de terugweg in de trein zat ik in een lege coupé. Een man kwam schuinachter me zitten en begon zich af te trekken. Helaas niet de eerste keer dat ik dit meemaakte. Toch bleef ik te lang zitten. Uit schrik. Uit ongemak. Uit… beleefdheid raar genoeg. Toen ik eenmaal in een vollere coupé zat, was ik boos op mezelf dat ik niet sneller en harder had gehandeld en beter voor mezelf was opgekomen. Slechte feminist. Naarmate de rit vorderde, verspreidde mijn boosheid naar het onbegrip van mijn mannelijke familieleden. Dit soort situaties maken zij niet mee, dus geen wonder dat ze het over mijn toon hebben en mijn reactie overdreven, te direct en te belerend vinden. Ze hebben geen idee hoe het is om een vrouw te zijn. Ik realiseerde me dat zij dit nooit echt zullen begrijpen. Ookal zou ik hen de volgende dag over het trein incident vertellen (wat ik ook heb gedaan). Door deze nieuwsbrief snap ik nu dat ik het wél met hen over die eenzaamheid kan hebben. De teleurstelling die ik voelde, de vervreemding en waar dat vandaan komt. Dank dat je dit onderhuidse genadeloze beestje een naam hebt gegeven.

Expand full comment
Hanneke's avatar

Dank voor dit stuk zeg. Enorm herkenbaar. Ik denk iets waar ik dagelijks mee voel en mee bezig ben. En ook iets waar ik me dan weer schuldig over voel? Dan voel ik me té kritisch, té scherp, ik noemde mezelf laatst zelfs 'militant'. Maar, het zijn mijn gevoelens en mijn gedachten en mijn ervaringen! Die mogen er zijn. Fijn om te weten dat ik daar in niet alleen ben. Het gaat om zoveel dingen en het gaat van overduidelijk tot intens subtiel.

De manier waarop mannen ruimte innemen in de openbare ruimte (groepen mannen, starende mannen, schreeuwende mannen, dronken mannen), tot hoe mannen zich in een huishouden gewend zijn te gedragen, tot seks (oh man seks is toch zo eindeloos complex) tot de media, en de hele culturele sector. De RUIMTE die mannen krijgen. Oh, het maakt me soms zo woedend. Er zijn zoveel seksistische en niet-nadenkende mannen die nog steeds zo-veel ruimte krijgen. En dan ben je samen met een man en een deel van die woede zwingt mee. En die man ís een man. Ik denk dat het een eindeloos gesprek is. Een voortdurend aanvoelen van subtiliteiten. Het serieus nemen van jezelf en van je woede en je verdriet. Ik ben blij dat mijn exen tot nu toe ze heel erg bereid waren te luisteren, wat natuurlijk ook heel kwetsbaar is. En zo moeilijk te voelen: dit gaat over iets wat héél oud is en veel enormer dan ons, maar het heeft op elk deel van ons leven impact.

Toevallig las ik gisteren een heel mooi en dun boekje precies over deze vervreemding tussen twee geliefden. Het heet 'So Late in the Day' en is van Claire Keegan. Hier een stukje uit het boek:

" 'You know what is at the heart of misogyny? When it comes down to it?'

'So I'm a misogynist now?'

'It's simply about not giving,' she said. 'Whether it is believing you should not give us the vote or not give help with the dishes - it's all clinched onto the same wagon.'

'Hitched,' Cathal said.

'What?'

"it's not '"clitched",' he said. 'It's "hitched".'

'You see?' she said. 'Is not this just more of it You knew exactly what I meant - but you cannot even give me this much."

In de rest van het boekje nog veel meer moois. En heel subtiel. En vanuit het perspectief van de man geschreven waardoor je ziet welke dingen hij dus niet ziet. En níét denkt.

Heel benieuwd naar de rest van haar werk.

Jeetje, dit bericht echt zes keer herschreven, ongelofelijk veel over te zeggen, het is niet toereikend, maar je hebt echt wat geopend Madeleijn. Bedankt.

Expand full comment
34 more comments...

No posts