Discussion about this post

User's avatar
Lisa G's avatar

Onze waarheden kunnen niet anders dan (deels) subjectief zijn. Religie is een voorbeeld van een "waarheid" die niet door iedereen evenredig gedeeld wordt. Maar dat Pikachu voorbeeld was ook een mooie. Zelf was ik "flabbergasted" toen ik hoorde dat Mr Monopoly nooit een monocle heeft gedragen (Whuuut?!). Ook gesprekken tussen mijn vriend en mij hebben soms afwijkende waarheden, omdat ik zeker weet dat hij/ik iets gezegd heeft, wat de ander glashard ontkent (niet herinnert)... Ik heb mezelf ook regelmatig horen zeggen over studies met (voor mij) onwaarschijnlijke onderzoeksresultaten: "thja, als je op zoek gaat naar bewijs dat je theorie over *vul maar in* bevestigt, dan vind je dat vanzelf". Voor mij een hele logische verklaring voor complottheorieën, maar 100% een mening. Wie weet dismiss ik hiermee wel gedegen onderzoek en een feitelijke waarheid, alleen maar omdat die mij onwaarschijnlijk in de oren klinkt en ik hem af doe als fake news....?

P.S. de volgende keer dat ik een puist heb zal ik onthouden dat het me de winst kan opleveren in een race met photofinish.

Expand full comment
Achmed el Jilali's avatar

Hi Madeleijn,

Dank je wel voor je leuke nieuwsbrief. Ik vond het wel bijzonder dat je (volgens mij) dezelfde vragen stelt als ik. Ik denk persoonlijk dat de belangrijkste vraag is: "Wat is dat nou, Mening? Hoe definieer je dat het best? Waar komt die vandaan?"

Ik denk als we deze vraag goed beantwoorden (niet persoonlijk, maar als samenleving), dat we dan een goede uitgangspunt creëren om elkaars meningen te kunnen begrijpen/verdragen. Zoeken naar de waarheid moet geen doel zijn, omdat er geen 1 waarheid is en omdat die ene waarheid (mocht die er zijn) ook continu verandert (door bijvoorbeeld nieuwe waarnemingen en bevindingen).

Als ik een poging mag wagen, dan denk ik dat er 2 soorten meningen zijn: 1. Een mening gebaseerd op intuïtie en 2. een mening gebaseerd op waarnemingen. De eerste soort meningen (namelijk die op intuïtie) die komen vanuit een bepaald gevoel, vanuit een bepaald instinct, levenservaring, achtergrond etc. maar kunnen niet onderbouwd worden door keiharde feiten. Dat wil niet zeggen dat ze niet waar zijn.

De tweede vorm van meningen zijn de meningen die gebaseerd zijn op waarnemingen. Hierbij heb je ook weer 2 soorten waarnemingen, namelijk je eigen waarnemingen waar je een mening aan koppelt, of waarnemingen gedaan door anderen, waarbij je een mening deelt of zelf vormt aan de hand van die waarnemingen.

Ik denk dat wanneer we de mening die er is in de juiste categorie plaatsen, het makkelijker wordt om elkaar te vinden, te begrijpen en misschien ook wel te overtuigen.

Dit is even een korte samenvatting van hoe ik er tegenaan kijk. Ik ben wel benieuwd wat jij ervan vindt.

Groetjes,

Achmed

Expand full comment
16 more comments...

No posts