Als dit aanslaat word ik een guru, ok?

Dag lieve lezer, 

Ik weet niet of ik daadwerkelijk de zin ‘in de jaren dertig werd herhaaldelijk geprobeerd om vrouwen en masse van de betaalde arbeidsmarkt te weren’ ooit in Comic Sans MS ga fonten, maar ik vond het een leuke tip van iemand. Het is waar: je tekst en nog te verwerken citaten worden minder intimiderend wanneer je ze omzet in dat lullige lettertype. En misschien zorgt het ervoor dat je nieuwe moed opvat, dat je doorschrijft aan je scriptie, werkplan, buurtfolder. Of in mijn geval, een boek over emancipatie, arbeid en handelingsonbekwaamheid. 

Veel mensen worstelen met hun concentratie en aandachtsspanne. Ik zit zelf (niet om dramatisch te klinken) mijn hele leven al in een tergende cyclus van afwisselend frustratie en flow waar het op werk aankomt. Waarbij die flow gemakkelijker opgewekt wordt door koortsachtige deadlines die me bijna laten kokhalzen dan… nouja, door mezelf. Er valt veel over te zeggen, maar dit wordt geen verhaal over mijzelf noch over de spanning tussen arbeid onder kapitalisme en ontspanning. Dit wordt een brief met tips voor als je ook weleens met concentratie/uitstelgedrag worstelt. Ingezonden door jullie op mijn Instagram, gecureerd en aangevuld door mij, en opgeschreven op het ritme van een electroplaylist die mijn aandacht erbij houdt (Adderall op Spotify). 

 • Schrijf aan het einde van je werkspurt een paar to-do’s op waar je meteen mee kan beginnen de volgende dag, zodat je niet (zoals ik vaak) eerst een uur wazig voor je uit staart ’s ochtends, je afvragend waar eigenlijk te beginnen. In het geval van werken aan een lange tekst helpt dit al helemaal, dan weet je meteen waar het op te pakken.

 • Van mensen die langere stukken schrijven hoor ik vaak: stop met schrijven wanneer het nog leuk is. Als je namelijk stopt terwijl je in de knoop zit, is het de volgende dag een ontmoedigend begin. 

 • De nuchtere opmerking: ‘een boek is ook maar een verzameling hoofdstukken.’ Very true! En dat kun je eigenlijk doortrekken naar alles: zie het niet als één groot eindproduct waar je op de een of andere manier moet uitkomen (ondoenlijk). Breek het op in stukjes. Dus hoe ziet hoofdstuk 1 eruit? Welke onderwerpen wil je daarin behandelen? Hoe ziet de voorbereidende fase eruit, welke mensen wil je contacteren in je vooronderzoek, etc.

 • Denk erover na wat jouw werkplek nodig heeft om prettig(er) te worden en neem die behoeftes serieus. 

 • Goeie muziekinstallatie of noise cancelling koptelefoon. Muziek met een ritme. Zoals techno of electro of wat ze noemen ‘chillwave’ (lol). Zoek bijv. playlists met die termen. Specifieke tips die werden genoemd: Ludovico Einaudi (bijv.Experience), Four Seasons Recomposed van Max Richter (schitterende variatie op Vivaldi), de Interstellar-soundtrack, Binaural Beats (vooral tonen), en gaming soundtracks.

 • Het boek Bird by bird van Anne Lamott. Vooral voor (fictie)schrijvers, maar naar het schijnt inspirerend voor eenieder. 

 • Elke dag 200 woorden schrijven, maakt niet uit hoe slecht of goed of gênant of briljant. Als ze er maar staan. En misschien schrijf je wel veel meer.

 • De sadistische website Writeordie die (door jou zelf ingestelde) consequenties verbindt aan het niet schrijven. Een journalist van The Guardian gebruikte de website terwijl hij er een artikel over schreef

  I set a target of 400 words in one hour and activated the evil setting. This seemed the fun thing to do, but in fact it means that if I stop typing even for just a couple of seconds, the screen goes pink, then puce, then red, then crimson … then the last word on the document disappears, then the next, then the next. There is a pause button I can press once, I have just discovered by pressing it.’ 

  Ik ben zelf te bang om deze website te gebruiken.

 • Plan hele dagen vrij, zodat je niet tegen een afspraak of verplichting zit aan te hikken (zelfs al is het een leuke lunch). Mij geeft dit veel rust. En ik probeer trouwens altijd belafspraken (hallo autocorrect balafspraken) in te plannen op één of twee dezelfde dagen in de week. Dan heb je die andere dagen minder ruis.

 • Apps: Tiimo, Trello, Forest (allemaal nog geen ervaring mee, maar meerdere mensen tipten ze). 

 • Boeken die ik niet heb gelezen maar sommigen van jullie sterk aanbevelen: Focus aan/uitDruksMeer dan intelligentMindsetAtomic habitsHyperfocusFlowHow to write a lotEat that frog. Zou er even een paar googelen om te kijken of er iets bij zit voor je. 

 • Het YouTube-kanaal How to ADHD is geweldig, ook wanneer je niet gediagnostiseerd bent met ADHD maar wel worstelt met concentratie en aandachtsspanne. Gewoon even browsen door de video’s

 • Als je denkt dat je misschien ADHD hebt kan het echt lonen om een afspraak te maken met je dokter, die je eventueel kan doorverwijzen. Voor sommige mensen is medicatie een uitkomst. 

 • Onderzoek toont aan dat ADHD bij vrouwen vaak niet (of laat) wordt gediagnosticeerd. De speciale pagina op het forum Reddit r/adhdwomen is daarom erg handig en goed (ook als je twijfelt). 

 • De podcastaflevering van de Tim Ferriss Show waarin hij auteur Elizabeth Gilbert interviewt. Onder andere over schrijven en flow, maar ook over rouw en andere mooie dingen. Ze zegt: ‘We live in a culture that says you should be able to power through anything. Life will generously remind you that you cannot, and it will very generously break you at times.’ 

 • Ken je het concept body doubling? Je kent het vast. Je werkt soms beter, met meer concentratie, wanneer er iemand in dezelfde kamer zit als jij. Dus app die vriend(in) en plan een paar uurtjes samen. Dat kan fysiek, maar bijv. ook via Zoom. Of door op YouTube in te typen ‘study with me’ en iemands live video te streamen. Of op de website StudyTogether waar je gratis via Discord of Zoom in digitale studiesessies in stilte kan werken. 

 • Sporten of mediteren kan helpen om uit je hoofd te komen. Als je er niet van houdt kan je het zien als een experiment: hoe voelt je werkdag als je ’s ochtends hebt bewogen? (Yogavideo op YouTube, wandeling met de hond, sportschool.)

 • Pomodoro-methode: een wekkertje zetten, 25 minuten en 5 minuten pauze. Je hebt daar ook de pomo-app Focus Keeper voor. Of dus die Forest-app waarbij het 45 om 15 minuten is (geloof dat ze een echte boom planten als je lange tijd lekker bezig bent?). 

 • Koester de flow wanneer je hem te pakken hebt (zal ik cringy merch maken met die zin erop?). Niet meteen gaan redigeren. Gewoon doorschrijven. 

 • In de Jumbo muesli aan het inladen en BAM een goed idee? Spreek het in op je dictafoon of via de dictafoonfunctie in je notities terwijl je doorschuifelt naar de yoghurt. 

 • Ga eens even naar de film of een expositie zónder je schuldig te voelen over dat je aan het ontspannen bent. Hallo, we zitten niet op deze aardkloot alleen maar om to-do’s af te vinken. (Ik zet soms overigens leuke activiteiten wel degelijk op mijn to-dolijstje met tussen haakjes erachter ‘ontspannen trut!’ maar to each their own.)

 • Niet jezelf blijven forceren. Op sommige dagen lukt het gewoon niet, of misschien zit je zelfs een hele week (of langer) vast. Wees een beetje lief voor jezelf. Computer says no en dat is oké. Bel een vriend(in), koop die bloemen voor jezelf, kijk een recente Emma Chamberlain-video en bedenk: morgen is er weer een dag, volgende week is er weer een week, en hoe dan ook bestaat het lettertype Comic Sans MS.


Ondertussen ben ik terugverhuisd naar New York, na anderhalf jaar Nederland. Het is.. best moeilijk. Daarover binnenkort meer, dan zonder bullet points.

Tot slot, jullie steun helpt me om onafhankelijk te blijven en me te verdiepen in thema’s die ik belangrijk vind. (Zoals het vinden van de goeie Spotify-playlist.) (Grapje, ben op dit moment vooral bezig met onderzoek voor m’n boek, zoals transcript-analyse en lezen over hoe kwaad schrijfster Hella Haasse was op het huisvrouwenbestaan.) Als je deze nieuwsbrief met plezier leest, of mijn werk in het algemeen wilt steunen dan kan dat hier met een (kleine) donatie, o.a. met iDeal. Heel veel dank als je dit al doet!

Liefs,

Madeleijn


PS. Laatste verbeelding van een essentiële to-do:


Redactie: Stefanie Liebreks